Alcoolul

Alcoolul-intre agonie si extaz

Alcoolul-etanolul, este subiect de controversa chiar si in lumea medicala. Unele studii arata ca antioxidantii  din vin-in special taninii din vinul rosu, suntnt benefici pentru prezervarea in buna stare a endoteliului vascular (a peretilor vaselor de singe), de aceea fiind recomandat de cardiologi in bolile cardiovasculare (atentie, se recomanda cu moderatie-1,2 pahare pe zi) sau pentru cresterea nivelului de HDL –colesterol (‘colesterolul bun’). De asemenea alcoolul este si un depresiv al sistemului nervos central, de aceea in cantitati mici poate fi benefic in cazuri de trac sau anxietate. Alte studii arata ca de fapt antioxidantii de care vorbeam mai devreme se gasesc la fel de bine si in struguri sau must, asadar nu este necesara consumarea de bauturi alcoolice pentru a beneficia de avantajele acestor substante. S-a stabilit ca se poate ajunge la ciroza (o afectiune hepatica cu efecte redutabile), daca se consuma zilnic o cantitate de 500 de grame de whisky, zilnic, timp de 15 ani! Echivalentul in vin este de 1 litru pe zi, indiferent daca este vin de tara sau vin din comert.

O alta controversa deosebit de frecventa este daca alcoolul ingrasa sau slabeste, multi fiind convinsi ca alcoolul, in special taria, poate avea efect in cure de slabire, avind in vedere, spun ei, ca majoritatea alcoolicilor sint slabi. Dar acest lucru se datoreaza faptului ca alcoolul are calorii “goale”, care nu hranesc, ci doar se depun, iar la majoritatea alcoolicilor bautura este singura hrana a acestor oameni, din pacate, alcoolul in exces deregland homeostazia si metabolismul organismului. Si haideti sa mergem mai departe si sa vedem ca 1 gram de alcool are 7,1 kilocalorii, 1 gram de proteine sau de carbohidrati are 4 kilocalorii si 1 gram de grasime are 9 kilocalorii! Iata de ca alcoolul nu ar trebui deloc sa fie indicat celor ce vor sa slabeasca. Inca ceva! Metabolizarea hepatica a alcoolului foloseste anumite enzime, precum alcool-dehidrogenaza sau aldehid-dehidrogenaza, din care unele sunt folosite de ficat pentru catabolizarea-arderea-grasimilor. Daca vom consuma alcool in exces, vom oblige ficatul sa foloseasca toate aceste enzime doar pentru metabolizarea sa, lasand grasimile sa se depuna!

Citeva ipoteze legate de cauzele consumului excesiv de alcool ar fi: ipoteza genetic, in care se stipuleaza ca rudele alcoolicilor ar avea un risc de 3-4 ori mai mare de a dezvolta dependent de alcool decit ceilalti. Ipoteza psihologica se bazeaza pe argumentul efectului anxiolitic, antidepresiv, relaxant al alcoolului, care ar sunta trairile psihologice de neputinta in fata stresului la cei cu profil psihologic dominat de nevroticism.

Acum haideti sa vedem ce efecte adverse are consumul excesiv de  alcool. In general, in primul rind apar afectiuni de ordin psihiatric, datorate efectului oxidativ pe celulele neuronale si datorate afectarii mucoasei gastrice, rezultind o proasta absorbtie a unor  oligoelemente precum calciu, zinc si fosfor, sau a unor vitamine precum cele din gama vitaminelor B: acidul folic, piridoxina(B6), niacin(B3), tiamina(B1). Se intilnesc frecvent depresii, tulburarea anxioasa generalizata sau chiar tulburari obsesiv-compulsive. La nivelul aparatului digestiv se observa inflamatia mucoasei esofagului (datorata refluxului gastro-esofagian) si a mucoasei  gastrice, dar si a intestinului subtire, interferind cu absorbtia anumitor principii alimentare, ca rezultat avind carenta acestor elemente vitale. Poate aparea hepatita alcoolica si ciroza, insotita de varice esofagiene, a caror singerare este amenintatoare de viata, afectiuni cardiace, splenice si pancreatice. Mai apare hipertensiunea arteriala, tulburari de ritm cardiac, pancreatita acuta sau cronica, dar creste si riscul de cancer, aceasta fiind a doua cauza de deces la alcoolici, dupa afeciunile cardiovasculare. Apar si modificari la nivelul aparatului reproducator, cum ar fi impotenta, pierdere de celule spermatice, amenoree sau infertilitate.

Ca tratament se recomanda suprimarea consumului de alcool, tratamentul medicamentos al sevrajului si tratament  de tip consiliere psihologica pentru a preveni recaderile.