Astmul bronsic

Este o afectiune a cailor respiratorii caracterizate printr-o hiperreactivitate bronsica, adica un raspuns exagerat al aparatului respirator la diverse tipuri de alergeni, pe care le voi enumera in continuare. Factorii declansatori pentru o criza de astm pot fi reprezentati de: praful de casa, acarieni, polen, par, fulgi, mucegaiuri, fum, vapori, ceata, gaze toxice, aer rece, mirosuri, parfumuri, eforturi fizice, tulburari neuropsihice, tulburari endocrine, stress fizic sau psihic, infectii respiratorii..

Cite feluri de astm bronsic exista? Se cunoaste un astm alergic, atopic si neinfectios si un alt tip, astmul non-alergic, neatopic si infectios. Haideti sa le lamurin un pic pe fiecare in parte. Astmul bronsic alergic de obicei are debutul in copilarie sau la varste tinere, cu predispozitie familiala pentru boli alergice precum rinite, febra finului, urticarie, exeme, este insotit de teste cutanate pozitive la diversi alergeni si prezinta de obicei imunogloguline de tipul Ig E crescute. Astmul non-alergic are de obicei debutul la o virsta adulta, cu antecedenten familiale reduse, declansat de obicei de infectii repetate, si cu imunoglobuline Ig E la nivel normal, cu teste cutanate de obicei negative la alergeni.

Cum sa recunoastem o criza de astm? Ei bine, de obicei aceste crize debuteaza de cele mai multe ori noaptea, dupa 2-3 ore de la adormire, sau in timpul zilei, dupa expunerea la factorii alergici , la noxe, la stresuri psihice sau la efort fizic. Bolnavul acuza de obicei o greutate in respiratie, o sete de aer, o stare de sufocare, se aseaza des in pozitie sezinda, cu capul in extensie. Fata lui exprima o stare intensa de neliniste, cu gura intredeschisa, pielea fiind de obicei palida si acoperita de transpiratii. Criza de astm bronsic poate sa dureze de la citava minute pina la 2 ore si se termina cu o expectoratie mucoasa sau perlata, cu stare de epuizare.

Exista si forme particulare de astm? Da! Si le vom face o succinta prezentare in continuare.
– astmul larvat, care survine la bolnavii cu bronsita cronica, la care pe langa simptomele bronsitei se adauga semnele clinice ale astmului bronsic.
– astmul intricat survine la bolnavii cu bronsita cronica la care apar crize de astm bronsic, care se complica cu emfizem pulmonar (un tip de distructie alveolara specifica celor cu afectiuni pulmonare) si care evolueaza spre cord pulmonar cronic (o patologie de tip cardiac datorata incarcarii pulmonare).
– astmul cu dispnee continua, intilnit la astmaticii vechi la care astmul se complica cu bronsita cronica si cu emfizem pulmonar.
– astmul tardiv, care apare la virste mai inaintate  si se complica cu infectii respiratorii si cu tulburari neuroendocrine.
– astmul drogat survine la bolnavii tratati vreme indelungata cu simpaticomimetice (medicamente sau suplimente nutritive care contin substante de genul pseudoefedrinei), la care apare o stare de iritabilitate continua, insomnie, tremuraturi, crestere a tensiuni arteriale. Crizele devin tot mai frecvente si mai prelungite, iar administrarea  de simpaticomimetice poate duce la tulburari de ritm cardiac (tin sa mentionez ca si administrarea de simpaticomimetice de genul xilometazolinei administrabil pe cale intranazala pentru o perioada foarte lunga, ca si decongestionant nazal, poate avea aceleasi efecte nedorite, pe linga faptul ca da dependenta, deci mare atentie!).
– astmul profesional este determinat de factori alergizanti  sau factori iritanti de natura profesionala, asa cum se intimpla in industria textila, a moraritului, in industria chimica, in industria miniera si in turnatorii.
– astmul de efort, care se intilneste mai ales la copii si la adolescenti. Crizele apar in citeva minute de la incetarea efortului.
– astmul indus de aspirina, ia cadrul caruia crizele apar la 1-2 ore de la ingestia aspirinei.

Cum diagnosticam astmul bronsic? Se obisnuieste sa se recurga la mai multe mijloace de diagnostic, si anume:
– probe functionale pulmonare, adica un soi de teste care evidentiaza cantitatile de aer care se vehiculeaza prin plamin, cantitatea de aer ramasa in plamin la finalul unei respiratii fortate, etc.
– examenul radiologic, care poate evidentia aparitia unor elemente specifice astmului, cum ar fi hipertransparenta pulmonara sau aparitia emfizemului pulmonar.
– determinarea gazelor sanguine, adica presiunile partiale ale oxigenului sau dioxidului de carbon in singe.
-testele cutanate la diferiti alergeni.
-teste inhalatorii pentru diferiti alergeni.
-determinarea imunoglobulinelor Ig E.
-examenul sputei.

Cum decurge tratamentul acestei afectiuni? Se poate face si un tratament profilactic, mai ales pentru pacientii cu antecedente personale sau familiale favorizante care traiesc sau lucreaza intr-un mediu in care sa existe factori declansatori. Este recomandabil in acest caz sa se evite contactul cu factorii iritanti, cu pulberile industriale, cu praful de casa, iar la nevoie schimbarea locului de munca sau a locuintei. Tratamentul de fond al astmului consta din identificarea alergenilor sau a celorlalti factori favorizanti  de natura neuropsihica sau neuroendocrina. In cazul descoperirii anumitor alergeni se trece la desensibilizarea bolnavului. Acest procedeu presupune administrarea unor dilutii crescinde de alergen pina la acomodarea pacientului cu alergenul. O alta metoda de tratament este imnunostimularea, care se face cu vaccinuri polimicrobiene, cum ar fi brohovaxomul. Un tratament ceva mai nou consta in administrarea unor substante numite antagonisti de interleukine.

De care boli trebuie diferentiat astmul bronsic? De o suma de boli care au simptome asemanatoare, dar cauze diferite. Astfel trebuie facuta diferenta cu astmul cardiac, care are   patologie cardiaca asociata (insuficienta cardiaca stinga, in cadrul careia singele care vine din plamini nu mai poate fi preluat optim de “inima stinga” si face staza pulmonara, adica stagneaza in plamin), in acest caz expectoratia fiind spumoasa, rozata, cu striuri sangvinolente (firicele de singe). Diagnostic diferential se mai face si cu alte boli pulmonare, cum ar fi edemul pulmonar (incarcarea pulmonara), embolia pulmonara (vasele pulmonare pot fi blocate de diversi emboli: bule de gaz, placi de aterom fisurate, etc), pneumotoraxul (afectarea functionalitatii pulmonare prin lezarea integritatii foii pleurale care acopera pulmonul), sau cu alte tipuri de boli cum ar fi spasmofilia sau atacul de panica.

Cum se trateaza o criza de astm bronsic? Se foloseste de obicei o combinatie de medicamente: beta-2 agonisti-salbutamol, metixantine-teofilina, corticoizi in aerosoli-beclometazon, corticoizi intravenos-prednison, hidrocortizon, anticolinergice-ipatropium bromide, adrenergice-epinefrina.

Acestea  fiind spuse cred ca este cazul sa trecem la o privire de ansamblu aruncata asupra  tratamentelor  nemedicamentoase care se pot folosi ca si  terapie adjuvanta in aceasta afectiune.
– infuzie de coada soricelului. Are proprietati antiimflamatoare, antiseptice si actioneaza ca si bronhodilatator, expectorant si antiseptic bronsic. Se prepara sub forma de infuzie, dintr-o lingura de planta uscata la o cana de apa clocotita. Se beau doua cani pe zi. De asemenea, se poate folosi si sub forma de inhalatii, de doua ori pe zi.
– infuzia de muguri de coacaz negru. Se prepara astfel: turnati 200 de ml de apa clocotita peste o lingurita de de muguri. Acoperiti vasul pentru 15-20 de minute, apoi strecurati. Beti 1-2 cani pe zi.
– curele termale de la Baile Herculane, Techirghiol, Olanesti, Pucioasa
– medicamente homeopate de tipul Coryzalia
– infuzie de “trei frati patati”. Pare a fi planta cu cea mai mare putere antialergica. Se prepara o infuzie din o lingurita de planta la o cana de apa fiarta. Se consuma 2-3 cani pe zi, cura tine o luna si se reia dupa o luna de pauza.
– feniculul este recomandat ca antispastic, antibronsitic si expectorant. Pentru copii sugari si cei sub 3 ani se prepara o infuzie din 5-6 fructe zdrobite in 200 ml apa clocotita. Se beau in 3 reprize dupa mese. Pentru copii intre 5 si 10 ani cite 10 fructe zdrobite, iar pentru adulti 20 de fructe in 20 ml apa. Se consuma la fel, dupa masa.
– isopul este bronhodilatator si expectorant. Se beau 2-3 cani pe zi dintr-o infuzie de 3 grame la 100 ml apa clocotita.
– coada soricelului este foarte eficace in tulburarile respiratorii. Are un cunoscut rol antiseptic, antialergic si bronhodilatator. Se prepara o infuzie din 2 linguri de flori la 500 de ml de apa clocotita, consumindu-se calduta in 4-5 reprize pe zi.
– musetelul se consuma ca infuzie preparata din 2-3 lingurite de planta la o cana de apa. Dupa racire se strecoara, adaugindu-se 4 grame de acid boric pentru gargara. Se fac inhalatii de 2 ori pe zi.
– uleiul de isop: se toarna citeva picaturi in apa fierbinte. Se inspira adinc vaporii degajati. Se fac 2 inhalatii pe zi. Uleiurile de isop, pin, brad, molid, datorita puternicului efect antiimflamator si antiseptic au un efect excelent asupra pacientilor astmatici. Se inspira adanc vaporii degajati de cele 4-5 picaturi de ulei turnate in apa clocotita. Se pot face 2 sedinte pe zi.
– lichenul de piatra este un potent antibiotic natural, cu actiune chiar si impotriva bacilului Koch. Se beau 3 cani pe zi dintr-o infuzie cu 1o lingurita de planta la 250 ml de apa .
– busuiocul se administreaza ca infuzie preparata din 2 lingurite de plante la 200 de ml de apa. Se poate folosi si sub forma de inhalatii.
– usturoiul are o dovedita actiune antimicrobiana. Se piseaza 100 gr si se pun in 300 ml apa clocotita. Se acopera cu un capac si se lasa sa se raceasca. Se bea toata cantitatea in decursul unei zile. Este de preferat ca tratamentul sa dureze 20-30 de zile.
– vascul, pe linga proprietatile sale antiastmatice este recunoscut si pentru actiunea sa antihipertensiva. Se prepara un macerat la rece din 2 lingurite de planta la 250 ml apa. Se bea in 2 reprize, dimineata si seara. Se va evita utilizarea indelungata.
– ceapa contine substante antibiotice. Se foloseste sucul de ceapa, 100-200 gr pe zi sau decoct din 2 lingurite de ceapa tocata la o cana de apa. Se beau 2 cani pe zi.
– presopunctura se aplica in cazul crizelor usoare de astm, se efectueaza prin presarea pulpei degetului mare care realizeaza o ameliorare a crizei dispneice, sau prin apasarea limbii cu coada unei linguri circa 3 minute, sau prin presiuni aplicate in spatiul dintre vertebrele cervicale 4 si 5, timp de 2 minute. Sau se poate aplica un masaj “de desurubare”, in sens invers acelor de ceasornic pentru 5 minute, in zona aflata  in afara tendonului  muschiului biceps (la plica cotului), sau se poate masa “prin insurubare”, in sensul acelor de ceasornic, zonele in care claviculele se articuleaza cu sternul.
– apiterapia si tratamentul cu propolis este cunoscut din vechi timpuri datorita calitatilor sale antiinfectioase, antiseptice si de redresare a intregului organism. Propolisul se poate folosi sub diverse forme: extract alcoolic 15%, sirop de propolis, laptisor de matca sau miere. Mierea de albine (de tei, flori de camp, flori de munte) se foloseste sub forma de inhalatii, ca solutie 20-30 % in apa distilata. Este contraindicata la persoanele aflate in stare grava sau la cei care nu suporta acest produs. Laptisorul de matca se poate administra zilnic 50-100 de mg, sub forma de drajeuri in cura de aproximativ o luna. Inhalatiile cu propolis se prepara din 60 de gr propolis plus 40 de gr ceara de albine curata. Acest amestec se pune intr-un vas care la randul sau se suspenda intr-o oala cu apa clocotita. Se face o inhalatie seara, inainte de culcare. Siropul de propolis se administreaza 3 linguri pe zi, cu o ora inainte de mese.
– dietoterapia: in astmul bronsic sunt recomandate legumele radacinoase cum sint  hreanul, morcovul, ridichea, salata, usturoiul, ceapa, varza. Sunt recomandate si ouale de prepelita mai ales in astmul alergic pur.
– un alt remediu stravechi consta in amestecarea a 9 gr scortisoara, 9 gr bujor alb, 9 gr ghimbir, 6 gr lemn dulce si catorva curmale. Din acestea se prepara un decoct prin fierbere la foc mic in 400 ml apa. Se beau 2 cani zilnic, inainte de mese. Amintesc inca un lucru interesant: in cazul unei crize de astm, in lipsa unei medicatii corespunzatoare, se poate apela la un alt remediu natural: o cafea tare.Mai pot fi benefice exercitiile fizice moderate, exercitiile de respiratie si psihoterapia.  

Bibliografie:

Bazele medicinei de familie-Adrian Restian

Principiile medicine interne-Harrison