Doctorul Afroditei

Va salut, fetelor! Astazi sunt de garda  in slujba frumusetii, a sensibilitatii puternice si a senzualitatii. Adica sunt de garda in slujba voastra! G.A. Mere (nu conteaza cine a fost el, ci mai degraba ceea ce a spus…) afirma: ”Frumusetea femeii este primul dar pe care-l face natura femeii si tot primul pe care i-l cere inapoi.” Oare a avut el dreptate? Sau poate s-a inselat? Probabil ca traia intr-o societate excesiv “de patriarhala”, pentru ca astazi lumea a evoluat mult, si societatea este, sa zicem,  semimatriarhala, Venus impartind cel putin egal tronul cu Marte. Iata deci cum societatea noatra a inceput sa aibe ca atribut principal frumusetea, nu numai descoperirea ei dar si cultivarea si intretinerea sa eficienta. O adevarata industrie de frumusete a inceput sa-si faca loc in noua lume. O gramada de “specialisti” cameleonici s-au adaptat imediat la noua sursa de profit, vanzand tot felul de produse de proasta calitate sau de servicii oferite necunoscatorilor fara nici un fel de logica sau schema de tratament. Iata de ce am considerat binevenit sa prezint cateva principii de estetica medicala anticelulitica.

Dar ce este celulita? Supranumita si paniculita, este o maladie a tesutului adipos. Adipocitele (celulele “grase”), sunt marite de volum (nu creste numarul lor), din cauza acumularii de trigliceride. Aceste trigliceride (esteri ai glicerinei cu acizii grasi) provin fie dintr-o alimentatie bogata in lipide (grasimi) fie dintr-un exces de dulciuri (carbohidrati), care mai apoi sint metabolizati in trigliceride. La aparitia celulitei mai contribuie si mostenirea genetica, anticonceptionalele, dezechilibrele hormonale, lipsa miscarii, starile depresive (prin consecintele lor,  despre care vom vorbi alta data). De mentionat ca un anume tip de celulita apare si la barbati, cu consecinte mai profunde decat cele estetice, deoarece o anumita enzima (aromataza, care apare in contextul tesutului gras) transforma testosteronul in estrogen, reactie cu potential cancerigen.

Cate tipuri de celulita intalnim? Exista 4 tipuri de celulita, si anume: celulita flasca, celulita edematoasa, celulita organizata, celulita fibroasa, aceasta fiind o enumerare in ordinea gravitatii, celulita flasca fiind un prim stadiu, in care apare vag aspectul de “coaja de portocala“ la presiune, si care este si cel mai usor de tratat. Celulita fibroasa are un aspect de celulita compacta, aspectul “coaja de portocala”fiind evident fara sa aplicam presiune, si care este si cel mai dificil de tratat, fiind deseori nevoie de interventia medicului specialist in mesoterapie(si acest subiect il vom aborda cit de curind pe viitor).

Ce trebuie sa stiti cind pasiti prima data intr-un cabinet de estetica corporala? Am sa va dau o schema logica a ceea ce ar trebui sa vi se propuna acolo. Primul pas ar fii sa vi se ofere un regim alimentar dar si un regim de viata (sa se calculeze in functie de metabolismul bazal cantitatea de calorii pe care o puteti lua din alimentatie, sa vi se calculeze greutatea ideala la care ar trebui sa ajungeti, impartirea meselor pe procente de glucide, lipide, proteine, sa vi se calculeze intervalul de puls pentru antrenamentul aerob-pentru “arderea” cu preponderenta a tesutului adipos, sa vi se determine masa grasa si procentul de apa din organism, masuratori). Apoi urmeaza schema de tratament in sine. In prima intentie trebuie aplicata o procedura care sa “miste” din celula adipoasa aglomerarile de trigliceride: se poate aplica masajul anticelulitic (fara sa lase echimoze – vinatai), sau vacuum anticelulitic, sau ultrasunetul anticelulitic. Apoi, in schema de tratament trebuie sa figureze drenajul limfatic manual sau la aparat, care preia cantitatea de substante descarcate din adipocit si o transporta in sistemul limfatic, care prin vena subclavie, o arunca in sistemul venos, in final prin vena porta in ficat, care transforma aceste “reziduuri” in energie sau le secreta in intestin prin secretia biliara. La finalul schemei figureaza electrostimularea de tonifiere. Intre procedurile amintite, la 2-3 sedinte se strecoara cate o impachetare in sauna, cu parargil. Procedurile se pot alterna, dar respectand schema de tratament. Se pot recomanda suplimente nutritive adjuvante, sau medicul poate recomanda un tratament alopat pentru eliminarea cauzei determinante de paniculita, chiar mesoterapie. 

Iata cum, inarmate cu acest arsenal de cunostinte, veti putea pasi in orice cabinet de estetica corporala precum un expert, si veti stii astfel  fara gres,  ca, respectind aceste cateva reguli simple, rezultatele vor veni cu siguranta! Ei, dar pe nesimtite, timpul s-a scurs, si iata ca am iesit din garda, asa ca ma voi duce sa ma odihnesc, si sa pregatesc intilnirea noastra viitoare. Sunt sigur ca Adam si-ar fi dat mai mult decit o coasta ca voi sa existati! Ramineti frumoase!