Sunday, April 11, 2021
Centru de recuperare medicala si fiziokinetoterapie

Pagini


Durerea de spate

Durerea de spate – Sfaturi practice

Scopul articolului de fata este sa ne invete sa deosebim o durere articulara de alte tipuri de durere de la nivelul spatelui, sa ne invete reguli de baza pentru a ne proteja de durerile articulare de la acest nivel, si reguli de minima automedicatie (de vreme  ce multi dintre noi o fac oricum).

Sa incepem asadar “cu inceputul”, adica, cu ridicatul din pat. Prima regula este sa nu ne ridicam din pat cu fata in sus, asa cum facem majoritatea dintre noi, ci trebuie sa ne ridicam “din lateral”, ajutindu-ne cu mina sprijinita pe pat. Astfel evitam presiunile nedorite zilnice de la nivelul coloanei vertebrale lombare. Urmatorul element foarte important este pozitia corecta pe scaun. Daca suntem nevoiti sa stam pe scaun mai mult de jumatate de ora , este recomandata pozitia “cu coatele sprijinite pe genunchi”, cu barbia sprijinita in palme, sau pe pumnii strinsi, aceasta pozitie reducind mult din stresul pe care il sufera coloana. Daca in fata noastra se afla si o masa, o putem folosi pe ea pentru a ne sprijini coatele, in locul genunchilor. Daca avem o munca de birou, trebuie ca scaunul sa fie cit mai ergonomic, sa se poata regla, iar tastatura si mouse-ul sa fie astfel pozitionate incit coatele sa poata avea punct de sprijin pe minerele scaunului sau direct  pe birou (dar fara sa ne aduca prea aproape de ecranul monitorului). Atunci cind va alegeti o masina  aveti in vedere ca aceasta sa fie dotata cu scaune ergonomice (sa respecte curburile spatelui, si sa aiba “sprijinitoare” laterale), scaunul sa fie reglabil sus-jos si mina dreapta sa se poata sprijini pe “torpedoul” de langa schimbatorul de viteze.

Daca trebuie sa ridicati de jos diverse obiecte ceva mai grele, pozitia care protejeaza spatele (atentie daca aveti probleme cu genunchii, insa) este cea in care nu va aplecati “indoind” spatele, ci va lasati “pe vine” cu spatele drept, apucati obiectul, apoi va ridicati, indreptind genunchii. Si nu in ultimul rind felul in care dormim este extrem de important. Ideal ar fi sa dormim pe spate, fara perna, insa cu o perna rulata sub genunchi, pe o saltea ortopedica. Daca dormiti “pe o parte”, puneti o perna sub cap si una intre gambe, iar daca preferati sa dormiti “pe burta”, puneti  o perna sub abdomen, si o perna rulata sub glezne.

Automedicatia. Personal, nu sint de acord cu aceasta metoda, ca medic sustin ideea ca totusi chiar medicamentele uzuale nu ar trebui folosite fara acordul unui specialist. Ca om insa, inteleg problemele actuale ale sistemului si cozile foarte mari la medic, care ii sperie pe pacienti, care drept urmare aleg sa cumpere medicamente si sa si le administreze din proprie initiativa. Tocmai de aceea am socotit de cuviinta sa fac  o mica schema de tratament care sa se adreseze durerilor articulare ale spatelui. Mai intai ar trebui sa fim convinsi ca este cu siguranta o durere de tip articular, altfel tratamentul nu numai ca nu este eficace dar poate face chiar rau. Voi da mai jos o schema succinta care sa ne ofere o privire de ansamblu. Dar sa revenim la medicatie. De obicei se recomanda un antialgic (Algocalmin) plus un antiimflamator (Aulin, etc), un unguent (de uz extern, evident) antiimflamator (Diclac 5%) , sau spray din acelasi gen (Keto-spray 5%, etc). Daca durerea este de tip acut (brusca si extrem de dureroasa) se recomanda repaos la pat doua zile in pozitiile amintite anterior, plus un miorelaxant (Clorzoxazona, Diazepam). Atentie insa, daca aveti probleme cu stomacul sau tubul digestiv in general, nu sint recomandate antiinflamatoarele de uz intern, daca aveti o conditie de diateza hemoragica (hemoragii dese), nu este indicata aspirina, daca aveti hipertensiune arteriala nu asociati alimente sarate cu antiinflamatoarele de uz intern, pentru ca retin sare si cresc tensiunea.

Acum haideti sa facem un scurt tur prin celelalte afectiuni care pot mima durerea de spate de origine articulara traumatica sau pur degenerativa. La nivelul lombar (inferior) pot da dureri citeva afectiuni de origine genitala sau urologica. Cel mai des intilnite sint anexita, boala imflamatorie pelvina, uterul in retroversie, pielonefrita, sau chiar o tumora situata la nivelul unui organ din zona. Durerile de origine genitala se pot insoti de durere la contact sexual, scurgeri vaginale de aspect divers, stare generala alterata, urinari dese. Durerile de origine urinara se pot insoti de febra, urinari dese si dureroase, singe in urina, stare generala alterata. Durerea care nu se modifica in functie de pozitie, predominant cu caracter nocturn poate fi de tip cancerigen. Daca exista un istoric de TBC in antecedente, durerea poate fi data de o reactivare a bolii tuberculoase cu afectare vertebrala. La nivelul toracelui durerea poate fi de origine cardiaca sau pulmonara. Un istoric de boala cardiaca ischemica si o durere  puternica cu caracter constrictiv (ca o gheara) de peste jumatate de ora, in spatele sternului,  poate indica un infarct miocardic, iar tusea si durerea toracica profunda insotita de febra poate indica o afectiune pulmonara. Rareori, durerea de ceafa (cervicala) este data de afectiuni din sfera ORL, cum ar fi sinuzita. Osteoporoza poate afecta coloana prin fracturi sau tasari vertebrale. Durerea matinala cu caracter progresiv, care uneori se insoteste de dureri de peste  o ora a articulatiilor mainii, piciorului, coatelor sau genunchilor, poate apare datorita afectiunilor autoimune, precum poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta sau reumatismul articular acut (cu infectii streptococice faringiene in antecedente).

Vedeti deci cit de vasta poate fi patologia care mimeaza durerea de origine articulara. Sfatul meu este sa va faceti, deci, o cultura  medicala cit mai vasta din revistele de profil, dar sa consultati totusi medicul, pentru ca diagnosticul unui specialist ramane piatra de temelie a unei sanatati la cote optime.

Bibliografie:

Bazele medicinei de familie-Adrian Restian

Principiile medicine interne-Harrison