Sunday, April 11, 2021
Centru de recuperare medicala si fiziokinetoterapie

Pagini


Gastrita

Nu intamplator am ales acest titlu, pentru ca intr-adevar unul din cei mai frecventi factori declansatori este stresul cotidian negativ, sau distresul. Va intrebati daca exista si stres pozitiv? Ei bine, exista! Se numeste eustres, si apare atunci cand depunem eforturi fizice sau psihice sa sustinem o activitate care ne place sau despre care stim sigur ca se va finaliza asa cum ne dorim noi.

Dar sa ne intoarcem la subiectul zilei de astazi. Ce este gastrita? Cel mai adesea este vorba de o afectiune de ordin inflamator a mucoasei gastrice. Factorii incriminati in acest proces sunt: agenti patogeni, precum Helicobacter pylori, streptococul alfa-hemolitic, stafilococul, virusuri, fungi (“ciuperci”). Alti factori favorizanti sau declansatori sunt: consumul frecvent de alcool, consumul frecvent de aspirina, de antiimflamatoare nesteroidiene, substantele toxice, radiatiile si bineinteles -stresul. As vrea sa fac o mica paranteza, deoarece mi se pare interesant de stiut ca persoanele cu afectiuni reumatologice, care fac abuz de antiimflamatoare steroidiene sint foarte expuse riscului de a dezvolta gastrita sau chiar ulcer. De aceea este bine ca in tratamentele de lunga durata cu astfel de substante, cum ar fi piroxicamul, diclofenacul, ketoprofenul, etc, este bine sa fie incluse si tamponamente gastrice precum ranitidina sau omeprazolul. Inca ceva: antiimflamatoarele nesteroidiene actioneaza pe cale directa, asupra celulelor mucoasei gastrice, distrugand membrana acestora si eliberind din celule enzimele proteolitice care “autodigera”chiar mucoasa gastrica! Dar atentie! Aceste medicamente actioneaza si indirect in mod negativ, reducand sinteza de prostaglandine prin inhibarea ciclooxigenazei, ceea ce duce la diminuarea secretiei de mucus (care este factor protector) si la cresterea secretiei acide! Ceea ce inseamna ca si supozitoarele cu antiimflamatoare sunt aproape la fel de nocive. 

Gastritele pot fi cronice sau acute, dar pot fi si cronice cu perioade de acutizare. In perioadele acute debuteaza de obicei brusc, dupa consumul de alimente iritante, de alcool, de aspirina, sau in cadrul unei enterocolite. Bolnavul manifesta o stare generala alterata, cu dureri epigastrice (in zona dintre plexul solar si ombilic), cu caracter colicativ, cu senzatia de plenitudine, de greata, cu varsaturi, mai intai alimentare, apoi mucoase, cu diaree, cu tahicardie, uneori hipotensiune arteriala si chiar cu hemoragii digestive superioare. Este de remarcat ca 10-20% din hemoragiile digestive superioare sunt produse de catre gastritele acute.

Ca si investigatii paraclinice, cea mai importanta  este reprezentata de endoscopia digestive superioara, care ne poate indica natura si gravitatea bolii. Apoi se poate recurge la examenul radiologic, examene bacteriologice, la examene toxicologice si testele pentru Helicobacter pylori.

Gastrita nu este usor de diagnosticat. Trebuie facute diferentele intre acest tip de patologie si sindromul dispeptic, ulcerul gastro-duodenal, colecistita acuta, pancreatita acuta, hernia hiatala, angina pectoralaa si infarctul miocardic, de aceea in investigatiile de urgenta intr-o criza de gastrita acuta se recomanda si efectuarea unei ECG.

Ca si tratament, se recomanda un regim igieno-dietetic si tratament medicamentos cu antispastice, antiemetice, antialgice, antiacide si antisecretorii. In gastritele infectioase se recomanda si asocierea unui antibiotic cu spectru larg, cum ar fi tetraciclina. Profilaxia si tratamentul gastritelor produse de ingestia de aspirina se recomanda misoprostol sau omeprazol, iar in gastritele cu Helicobacter pylori se administreaza amoxicilina, metronidazol si subnitrat de bismut. Pentru gestionarea stresului se recomanda psihoterapia, iar ca si alternative naturiste, laptele din nucile de cocos, terciul de orez, sucul de cartofi si infuzia de galbenele.

Bibliografie:Adrian Restian :Bazele medicinei de familie –editura medicala