Sunday, April 11, 2021
Centru de recuperare medicala si fiziokinetoterapie

Pagini


Genunchiul lui Ahile

Stiu, stiu este “calcaiul lui Ahile “, dar iata ca in zona sportului, si in special la cei care practica sporturi gen “power-lifting”, genunchiul este un loc la fel de vulnerabil. Haideti sa aruncam impreuna o privire in patologia genunchiului.

Genunchiul este o articulatie cu doar 2 grade de miscare: anterior si posterior, rotatiile interna si externa fiind practic inexistente sau foarte mici, iar celelalte grade de miscare apar doar patologic. De aceea este supus deseori traumatismelor de diverse naturi. Nu vom vorbi aici de fracturile pe os patologic (boala Paget, etc) sau de diversele afectari de natura tumorala (osteosarcom, osteom osteoid, condrosarcom, etc), sau de afectarile de tip autoimun (lupus eritematos, poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, etc). Ne vom ocupa de cele mai frecvente elemente de patologie sportiva. Genunchiul este format din doua reliefuri osoase: cel superior, reprezentat de capatul de jos (distal) al femurului, marginit la capetele laterale de doua formatiuni numite condilii femurali. Relieful inferior este reprezentat de capatul superior (proximal) al tibiei-alcatuit asemenea unui munte marginit lateral de doua vai – creasta tibiala si platourile tibiale pe care se insera cele doua meniscuri, lateral si medial. Genunchiul mai are si alte formatiuni de contentie si stabilizare: ligamentul incrucisat anterior si cel posterior, doua ligamente laterale si capsula articulara, care imbraca articulatia. O alta articulatie a genunchiului este cea femuro-patelara.

In ceea ce priveste culturismul, se intilnesc mai rar afectiuni traumatice (fracturi), doar in cazul manevrarii defectuoase a greutatilor. In schimb se pot intilni fisuri, (de obicei fisuri de stres, in urma folosirii excesive si cu traumatisme mici, repetate a articulatiei), entorse, luxatii, rupturi ale ligamentelor (de obicei in urma incarcarii excesive si fara incalzire a presei pentru picioare, a tamburului de extensie, sau a efectuarii defectuoase a genuflexiunilor cu bara.) 

Cum se trateaza? Daca este o fisura de stres , o imobilizare gipsata de scurta durata rezolva de obicei problema. Daca este o leziune de menisc de obicei trebuie tratata chirurgical, pentru ca altfel bucatica de menisc rupta se plimba prin articulatia genunchiului (soarece articular), provocind dureri si degradare articulara (artroza). Operatia nu este complicata (artroscopia), a treia zi pacientul poate parasi spitalul, dar continua recuperarea cel putin o luna si jumatate. Daca meniscul e rupt de obicei se extrage bucata rupta (meniscectomie), dar daca e doar ciupit se recurge la sutura lui (meniscorafie), in ultimul caz recuperarea e ceva mai complicata, dar pe termen lung pacientul este mai cistigat, deoarece scade riscul de artroza fata de meniscectomie. Daca este rupt si ligamentul, trebuie facuta inlocuirea sa (ligamentoplastie) cu un ligament recoltat din tendonul rotulian. Operatia este mult mai complicata, ca si recuperarea (6 luni), dar trebuie facuta, altfel se compromite total biomecanica genunchiului (hiperlaxitate, artroza). Recuperarea consta de obicei din recapatarea mobilitatii (prin tehnici specifice ) si tonifierea musculaturii perirotuliana (cvadriceps) semimembranos, semitendinos, biceps femural, tibial anterior, gastrocnemian, solear.

Cum putem evita sa ajungem in aceste situatii neplacute? Intarirea grupelor musculare mentionate mai sus, alegerea calculata a greutatilor, si incalzirea  bine facuta care precede exercitiul, eventual folosirea unor genunchiere profesioniste, iata care sunt sfaturile mele. Daca le urmati, veti putea ingenunchia fara probleme in fata alesei inimii voastre cind ii veti cere mana! Forta fie cu voi!