Sunday, April 11, 2021
Centru de recuperare medicala si fiziokinetoterapie

Pagini


Hipocalcemia

Hipocalcemia nu este o afectiune per-se, ci mai curand se poate numi un dezechilibru electrolitic, care constituie cauza unor afectiuni precum tetania si spasmofilia. Sigur ca asa precum stiti este evidentiata prin analizele de singe, dar nu neaparat. De obicei analizele apar modificate in hipocalcemia cronica, dar nu neaparat si in cea tranzitorie, doar in cazurile de hipocalcemie tranzitorie aparuta pe fondul unor patologii severe: infectii grave, arsuri, insuficienta renala acuta, transfuzii masive de singe conservat cu citrat. Spre exemplu, un atac de panica se poate insoti de o hipocalcemie tranzitorie datorata hiperventilatiei si modificarii metabolismului bazal, secretiei masive de noradrenalina si cortizol, etc, dar la analize (doar in cazul in care singele nu este recoltat in timpul crizei), calciul poate avea un nivel normal.

Hipocalcemia cronica apare datorita insuficientei renale cronice, hipoparatiroidismului ereditar sau dobindit, deficitului de vitamina D, hipomagneziemia. Alte cauze de hipocalcemie: medicamente ca protamina, glucagonul, heparina, afectiuni precum pancreatita acuta, etc.

As dori sa va dau citeva pachete simptomatice pentru cele mai importante cauze de hipocalcemie. Si anume, hipoparatiroidismul ereditar se poate asocia cu insuficienta suprarenelelor, ovarelor si paratiroidelor, in prezenta candidozelor recurente cutaneo –mucoase, alopecie (chelie), vitiligo, anemiei. Hipoparatiroidismul tranzitor se poate observa dupa explorarea chirurgicala a hiperparatiroidismului. Semnele si simptomele cele mai frecvente ale hipomagneziemiei sunt: afectarea memoriei, insomnie, tremor, slabiciune, amorteala, oboseala, anxietate, modificari de personalitate, tahicardie, hiperactivitate, dureri musculare, depresie, delirium tremens.

Manifestarile clinice ale hipocalcemiei se traduc prin spasmofilie sau tetanie. Apar simptome precum spasme musculare, grimase faciale, in cazuri extreme –spasm laringian si convulsii. Poate aparea si stopul respirator. La unii pacienti cu hipocalcemie de lunga durata apare hipertensiunea intracraniana cu edem papilar, tulburari mentale precum depresia, psihoza, iritabilitatea, sau pot apare extrasistole sau alte tipuri de aritmii cardiace. Bolnavul in criza prezinta manifestari asemanatoare cu alte afectiuni si greu de diferentiat de acestea la o prima vedere:criza de angina pectorala, criza de astm bronsic sau o criza anxioasa (atacul de panica). Aceste manifestari dramatice cedeaza spectaculos la administrarea intravenoasa de calciu. Tocmai pentru ca exista asemanari atit de mari intre criza de tetanie si celelalte tipuri de crize descrise mai sus, nu indic administrarea de calciu fara avizul unui medic, si dupa citeva analize preliminare, deoarece administrarea de calciu in crizele cardiace poate avea rezultate dezastruoase, spre exemplu. Atentie! Nu recomand administrarea de calciu pe perioade indelungate “dupa ureche” nici celor care sint clinic sanatosi, deoarece hipercalcemia poate avea si ea consecinte nefaste precum anorexie, varsaturi, deshidratare, calculi renali, nefrocalcinoza, hipertensiune arteriala, etc, fiind chiar contraindicata in afectiuni de genul anginei Printz-metal.

Recomand, deci, o analiza a sangelui mai intai. Semnele care se folosesc in detectarea unei tetanii ascunse sunt: semnul Chvostek, ce consta in percutia usoara a nervului facial, care se soldeaza cu fasciculatii la acest nivel (contractii usoare), sau semnul Trousseau: spasm muscular al mainii declansat prin compresiunea regiunii superioare a bratului. 

Ca si tratament, se administreaza calcitriol (forma active a vitaminei D3) si calciu oral in hipoparatiroidism si magneziu in hipomagneziemie. Ca si tratament naturist  recomand cu drag o schema de tratament naturista , foarte eficace. Se pune un ou intreg cu coaja, spalat in prealabil, intr-un pahar in care se toarna apoi zeama de la o lamaie sau doua, in functie de marimea lamaii. Se lasa acolo, iar a doua zi se procedeaza la fel, ca si a treia zi. A patra zi se bea sucul de lamaie din primul pahar si se continua cu prepararea celui de-al patrulea pahar. Tratamentul trebuie sa dureze sapte zile, band sucul din cele sapte pahare preparate in acest fel. Recomand deasemenea si un tratament psihologic pentru cei cu distonii neurovegetative, asociate cu hipocalcemie, pentru a invata un management adecvat al crizelor.

Bibliografie:

Bazele medicinei de familie-Adrian Restian

Principiile medicine interne-Harrison