Sunday, April 11, 2021
Centru de recuperare medicala si fiziokinetoterapie

Pagini


Informațiile medicale

Era internetului a adus cu sine o revolutie la nivel informational in toate domeniile, iar medicina nu a ramas exclusa.

Asadar exista informatii nenumarate din toate categoriile, fie non-invazive, fie invazive, cand acestea sunt promovate si sustinute de cadre medicale cu experienta vasta in domeniu sunt cu atat mai pretioase. Totusi oricat de multe informatii am gasi pe internet nu e indicat, de fapt e in categoria interzis, sa sarim peste sfatul personalizat, adecvat, al unui medic.

Medicatia dupa ureche, dupa experientele vecinei sau unei prietene constituie premisele periculoase ale agravarii unei afectiunii sau afectiunilor pe care le avem, cu efecte negative pe term scurt, mediu si lung.

Cu totii stim ca informatiile circula repede, dar nu stim daca se potrivesc cu afectiunile noastre, de aceea preventia si precautia sunt elemente de baza in abordarea fiecarui caz, a fiecarui pacient. Simptomatologia poate fi in multe cazuri sensibil identica, asadar automedicatia poate inrautati foarte mult situatia.

La nivel international Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat cresterea gradului de rezistenta la infectii pe baza consumului total haotic de antibiotice. Studiile avand tema antibioticele sunt nenumarate, dar niciodata pericolul n-a fost asa mare ca in ultima decada.

Greu de spus unde e adevarata problema, insa spitalele si implicit medicii se confrunta zilnic cu pacienti care au infectii rebele. Infectiile netratate corespunzator, in baza unor analize de laborator care sa transeze gradul de sensibilitate la germeni a diferitelor clase de antibiotice, ating cote ridicate de constatare a septicemiilor.

De aceea s-a incercat din punct de vedere legislativ limitarea acccesului la medicamente, ce s-a reusit e totusi sub nivelul estimat, si mai grav, consecintele sunt suportate de aceeasi pacienti dornici sa se autodiagnosticheze si sa isi administreze doze singuri. Majoritatea persoanelor continua sa se trateze dupa ureche luand doua-trei pastile si intrerupand tratamentul si capatand probleme grave ca rezistenta la infectii.

Informatia e putere, stim cu totii, daca e valorificata rational, altfel se poate transforma in propriul dusman. Folosite irrational, sau mai rau, cu rea credinta, informatiile pot aduce daune iremediabile.

Intr-o lume in care vestile ”fake’ = false circula de circa 15 ori mai repede decat cele reale, trebuie sa fim realisti, deplin constienti de unde si cum ne luam informatii in tratarea propriilor afectiuni.

Sfaturi competente privind tratamentul il veti gasi in cabinetele medicale. Nu va hazardati sa credeti ca puteti cuprinde tot, chiar daca pe moment tratamentul este satisfacator, pe termen lung puteti dobandi rezista la infectii si astfel se restrange aria tratamentelor si schemelor care va pot fi administrate.

In Romania exista informatii din industria farmaceutica ca aproximativ 73% din populatie se incadreaza in fenomenul automedicatiei, cifre extrem de ingrijoratoare, care subliniaza doua aspecte lipsa educatiei sanitare in scoli si lipsa cadrelor medicale care sa scurteze parcursul efectuat de pacient de la programare, consultatie, pana la obtinerea tratamentului.

Promovarea unor programe competente si eficiente in scoli privind educatia sanitare sunt in/de categoria urgentelor.Educatie si informarea continua sunt parte din programele nationale de sanatate ale multor tari.

Nu va neglijati, sanatatea e cea mai importanta!