Inima – motorul organismului

Denumita stiintific “cord”, inima este considerata “motorul” organismului. Este impartita (in mod teoretic) in inima dreapta, care primeste singele din sistemul venos, cu o mare concentratie de dioxid de carbon (rezultat din metabolismul celular), pe care apoi il trimite la plamani, unde dioxidul de carbon se elimina si singele se incarca cu oxigen. Inima stinga primeste acest singe oxigenat pe care apoi il trimite  in tot corpul. Cordul este alcatuit din doua atrii si doi ventriculi, si poseda o caracteristica unica doar acestui organ: automatismul. Adica nu este comandat in mod direct de alte organe de control, cum ar fi creierul, inima putind sa “bata” chiar si daca este scoasa din corp! In conditii de repaos ea vehiculeaza 5 litri de singe pe minut, acumulind aproximativ 6000 de litri pe zi!

Manifestarile clinice ale cordului sunt variate, dar multe din ele sint benigne si nu trebuie sa ne ingrijoreze. Haideti sa vedem care sunt acestea.

Cele mai frecvente manifestari de acest gen sunt extrasistolele. Acestea reprezinta batai premature datorate in special unui ritm mai rapid sau mai lent, sau unei inimi neantrenate pentru a sustine un efort ceva mai semnificativ decit cel cu care suntem obisnuiti.60% din cazurile de extrasistolie nu prezinta nici un fel de afectiuni cardiace, dar restul pot fi indicatori  de boli grave ale inimii. Extrasistolele atriale sunt cele de obicei benigne si ele pot fi resimtite ca  o rostogolire brusca in capul pieptului , uneori dureroasa, sau ca niste batai mai rapide, ca o fluturare in zona inimii care iradiaza de multe ori si se resimte si in zona gatului. Alte afectiuni care pot da dureri in zona pieptului, mimand durerea cardiaca pot fi afectiuni osoase, precum osteocondrita sau leziunile sternului, sau afectiuni bronho-pulmonare de diverse tipuri sau chiar ulcerul gastric. Durerea in zona precordiala mai poate fi si de caracter psihogen, mimand durerea din infarctul miocardic. Alta manifestare clinica a cordului cu caracter benign poate fi tahicardia sinusala, caz in care frecventa batailor inimii depaseste 100 de batai pe minut, si poate apare in conditii de stres de diverse tipuri sau afectiuni endocrinologice precum hipertiroidia.

Dar, din pacate exista si semne si simptome care anunta o afectiune cardiaca grava. Fibrilatia atriala este de cele mai multe ori un semn de afectare a sistemului de conducere al cordului in cadrul unor patologii relativ grave. Se resimte ca “palpitatii” sau batai cu o frecventa deosebit de mare iradiata in zona gatului insotita de senzatia de sufocare. De obicei este initiata de o extrasistola atriala. Fibrilatia ventriculara este o manifestare asemanatoare dar cu efecte mult mai grave. Fibrilatia se insoteste de risc crescut de tromboza (formarea de “cheag” de singe) deoarece duce la o vehiculare deficitara a sangelui in arborele vascular. Angina pectorala este termenul care defineste senzatia de durere in spatele sternului timp de 5-15 minute datorita unei irigatii defectuoase a cordului (datorita fie spasmului arterelor coronare-care iriga inima, fie astuparii partiale a acestora, de cele mai multe ori de o placa de aterom). Durerea are caracter profund, constriciv (ca o gheara), se insoteste de transpiratii abundente si senzatia de lipsa de aer, anxietate. Durerea poate apare in timpul unui efort (angina stabila) sau fara nici o explicatie aparenta (angina instabila). Daca durerea dureaza aproximativ jumatate de ora se suspecteaza un infarct miocardic.

Cum sa ne protejam? In primul rind nu ne medicam singuri, si la primele semne ale unei afectiuni cardiace, mergem la medicul de familie. Tensiunea arteriala trebuie monitorizata constant (macar o data pe luna), la fel si factorii de risc cardiovasculari (colesterolul, trigliceridele, glicemia, vsh, fibrinogenul, proteina c reactiva) – o data pe an. Evitati grasimile si dulciurile in exces, faceti miscare regulat –macar 15 minute zilnic, hidratati-va corespunzator, puteti include in meniul zilnic usturoiul (mentine o presiune arteriala optima) si uleiul de masline (benefic pentru mentinerea in limite normale ale trigliceridelor si colesterolului). Ca suplimente nutritive va recomand omega-3 (pentrul controlul grasimilor) si l-carnitina (creste metabolismul lipidelor si mentine un tonus bun al miocardului-muschiul inimii). Antioxidantii protejeaza  endoteliul (peretii vasculari) si dupa o masa mai copioasa, precum cele care vor urma – de sarbatori, nu strica sa luati o jumatate de aspirina (daca nu aveti ulcer sau predispozitie la a dezvolta relativ usor hemoragii) -pentru “fluidizarea” sangelui. Cele mai frecvente patologii care pot afecta in cele din urma si inima,si  care trebuie deci sa le diagnosticati si tratati la timp sunt: diabetul, hipertensiunea arteriala, depresiile, bolile autoimune si afectiunile dentare !