Nevralgia sezonului rece

Haideti mai intii sa vedem ce este o nevralgie. Reprezinta un grup sindromatic complex si variat de afectiuni,  aparut ca o consecinta  a iritatiei ramurilor senzitive a plexurilor nervoase. Sindroamele nevralgice se sistematizeaza astfel:
– nevralgii craniofaciale
– nevralgii occipitofaciale
– nevralgii toracoabdominale
– nevralgii ale membrelor superioare
– nevralgii ale membrelor inferioare

Nevralgiile cranio-faciale cuprind cefalalgia (sau cefaleea) si migrena. Pentru cei care nu cunosc diferenta dintre cele doua afectiuni tin sa mentionez ca cefaleea este definita ca o durere cu localizare difuza pe cind migrena (sau hemicrania) este prezenta doar pe o zona ce cuprinde “jumatate de cap”. In acest grup mai figureaza si nevralgiile faciale.

Ca sa descriem fiecare grup de nevralgii cu toate subgrupurile sale ne-ar lua mult prea mult timp si nici nu ar fi prea eficient, deoarece unele dintre aceste afectiuni pun probleme de diagnostic chiar si medicilor foarte experimentati (cum ar fi cefaleea histaminica Horton sau migrene datorate unor microhemoragii anvrismale, etc), de aceea consider util sa descriem cateva dintre nevralgiile de sezon.                  

Haideti sa incepem cu una dintre cele mai cunoscute tipuri de nevralgii: nevralgia de trigemen. Se manifesta sub forma unor dureri violente in zona inervata de trigemen -pe jumatate de fata. Crizele dureroase apar sub forma unor junghiuri ca loviturile de cutit sau senzatia de smulgere si sunt de scurta durata (citeva secunde pina la un minut). Crizele se pot repeta in cadrul unei zile, atat ziua cit si noaptea. Durerea poate aparea spontan sau provocata de stranut, tuse vorbire, ras, masticatie, expunerea anumitor zone ale fetei sau cavitatii bucale la aer rece sau apa rece. Este bine de stiut ca nevralgia de trigemen se poate acompania de fenomene neuro-vegetative: spasme musculare locale, lacrimare, inrosirea fetei, salivatie abundenta, transpiratie. Crizele dureroase pot sa reapara dupa pauze de saptamani, luni sau ani de zile. Boala poate fi primitiva (esentiala) sau secundara altor cauze. Se pare ca nevralgia esentiala poate fi cauzata de infectii, tumori, malformatii ale carotidei, etc. Nevralgia de trigemen poate sa apara si in anumite boli precum gripa, diabetul, intoxicatia cu plumb sau cu mercur, anemiile, reumatismul, malaria, etc.

Un alt tip de nevralgie este cea intercostala. Ea se resimte de regula pe traiectul unui nerv intercostal si survine cel mai frecvent dupa afectiuni pulmonare sau pleurale sau dupa un herpes zoster care intereseaza acea regiune. As mai dori sa amintesc si de nevralgia cervico-brahiala, care porneste din regiunea cervicala si iradiaza prin umar pina in mana. Poate fi de natura reumatica sau poate sa apara in maladii precum anevrismele (anomalii vasculare reprezentate prin dilatatii), hernia de disc la nivel cervical, morbul Pott (afectarea corpilor vertebrali din cadrul tuberculozei), sifilis, luxatii scapulo-humerale, fractura de clavicula, diverse traumatisme, etc.

Ultimul tip de nevralgie despre care vom vorbi astazi este cea de la nivelul nervului sciatic. Durerea poate sa apara dupa efort fizic (ridicarea de greutati) si /sau dupa expunere indelungata la frig si la umezeala. Initial durerea este localizata la nivel lombar, apoi coboara pe fata posterioara a fesei, coapsei si gambei, pana la calcii si degete. Durerea poate fi accentuate de tuse, stranut, mers, dar si in pozitia sezand si in timpul noptii. Hernia de disc este cauza principala acestei nevralgii.

Tratamentul cauzal este reprezentat de indepartarea cauzei (reparatia chirurgicala a herniei de disc, etc) sau tratament simptomatic, cum ar fi balneofiziokinetoterapia, sau medicatia alcatuita din antialgice, antiimflamatoare si miorelaxante. Rezultate bune dau si alte metode cum ar fi acupunctura, mezoterapia (injectarea locala a unui amestec de substante), reflexoterapia, masajul shiatsu, fitoterapia. Se poate folosi infuzia de coada calului (2 cesti pe zi), infuzie de iedera, soc sau cimbru. Se mai pot aplica pe locul dureros comprese caldute cu infuzie de soc sau decoct din scoarta de ulm. O alta metoda originala este aplicarea pe locul dureros a unei jumatati de ou fiert, tare, dupa ce acesta a fost in prealabil taiat in doua (se aplica  partea interna a jumatatii de ou).