Osteomielita

Osteomielita – Dusmanul scheletului osos

Cu voia dumneavoastra, vom incepe cu o scurta definitie. Osteomielita este inflamatia osului si a maduvei sale produsa prin infectarea pe calea sangelui (hematogena) de catre stafilococul auriu (o bacterie care populeaza si suprafata tegumentara), sau alti germeni (pneumococ, colibacil). Boala se poate prezenta sub o forma cronica sau acuta.

Osteomielita acuta se intilneste cu frecventa cea mai mare in perioada de virsta cuprinsa intre 5-15 ani, dar uneori si sugarul poate fi afectat datorita contaminarii in mediul spitalicesc.se intilneste rar si la adulti si batrani, dar in aceste cazuri este vorba mai degraba de o reactivare a unui proces mai vechi, aflat intr-o stare de latenta.

Baietii sunt mult mai frecvent afectati decit fetele, intr-un procent de aproximativ 4:1.

Iar acum haideti sa  vedem care este mecanismul initiator al bolii. Patrunderea bacteriei in organism se face de obicei printr-o lezare a mucoaselor sau a tegumentului, prin mobilizare dintr-un furuncul, panaritiu, plaga infectata sau foliculita.

Oasele mai frecvent interesate de procesul supurativ sunt oasele lungi ale membrului inferior, femurul si tibia si in al doilea rand vin cele ale membrului superior, humerusul, radiusul si cubitusul.

Debutul osteomieleitei acute este adesea brutal , legat uneori de un traumatism recent si marcat printr-o durere vie situata in vecinatatea articulatiei afectate, la care se asociaza in acelasi timp semne generale ce traduc o infectie grava: frisoane, cefalee intensa , vomismente, respiratie accelerata, temperatura de 39-40 de grade, anxietate sau stare de obnubilare, puls rapid. Semnele locale se traduc prin durere spontana atroce care se intensifica si mai mult la apasare. Aceste semne si simptome  sunt caracteristice diagnosticului de osteomielita acuta.

Ca si complicatii ale acestei afectiuni as dori sa enumar artrita, fractura, luxatia si tulburarile de crestere ale membrelor.

Ca si tratament se practica antibioterapia (penicilina g in doze mari), tratamentul local (imobilizarea gipsata, tratamentul chirurgical-cu evacuarea abcesului), trepanarea locala larga sau limitata.

Osteomielita cronica este o inflamatie a osului care nu a fost precedata de fenomene de osteomielita acuta. Clinic, semnul cel mai important il constituie durerea care este spontana si intermitenta, calmandu-se prin repaos. Are in general caracter nocturn. Tratamentul chirurgical constituie gestul major in cazul osteomielitei cronice.

Dupa cum ati putut vedea, aceasta afectiune este un dusman redutabil al sistemului osos si o boala deloc usor de tratat, care in majoritatea cazurilor se soldeaza cu sechele grave. Asa ca este mult mai bine sa stim cum ne putem feri de situatiile potential cauzatoare de boala. Astfel primavara si toamna sau in perioadele in care sistemul imunitar este mai deprimat (oboseala, stress, boala cronica) se recomanda  sirop de catina sau echinaceea. De asemenea orice leziune sau plaga la nivelul tegumentului se cere bine ingrijita (se spala initial cu apa si sapun, apoi se poate aplica o crema care contine antibiotic).